03

jul

2017

BITI SENZIBILAN ILI NE BITI – PITANJE JE SAD

By Slavica Squire In Poučno

senzibilnost

„Milioni ljudi odlučili su da ne budu senzibilni. Napravili su debeli sloj kože oko sebe kako bi sprečili da ih bilo ko povredi. Ali to ih mnogo košta. Niko ne može da ih povredi, ali niko ne može ni da ih usreći.“

– Osho

 

Kada vam se pokaže suza u oku, kako vi reagujete, šta sebi govorite? Kakav je vaš odnos prema vašoj ličnoj senzibilnosti? Nervira li vas? Potiskujete li to? Kako se odnosite prema senzibilnosti drugih ljudi? Nervira li vas kada shvatite da je neko osetljiv i emotivan? Ili vam je to super?

 

Spremajući se za put u Amsterdam na drugi deo Business Mastery kod Tonija Robinsa, podsećali smo se kako je za nas to već bilo neverovatno iskustvo u januaru u Palm Beach-u. To je 14 sati dnevno rada i priče, povezanosti sa fenomenalnim ljudima, preduzetnicima koji dolaze iz celog sveta. Tu bude i suza, i smeha, i uzbuđenja, a za mene je predivno što imam Milana na mojoj strani koji za mene drži siguran prostor u kome mogu dalje da se razvijam, iako je to često i bolno za mene.

 

On je toliko spektakularan u toj svojoj ulozi da sam se u Palm Beach-u još više zaljubila u njega. Uz njegovu podršku mnogo sam napredovala i zato sam sa uzbuđenjem iščekivala sve što ćemo proživeti i naučiti u Amsterdamu. Imala sam slobodan vikend pred polazak, što je zaista retkost u mom slučaju, ali mogla sam da razmišljam i da se pripremam psihički za predstojeći događaj, za lekcije i uvide koji me čekaju. Radila sam to tako što sam preturala po sećanjima i preslišavala se svega što sam ponela kao blagodet sa prošle edukacije u januaru. Shvatila sam kako sam mnogo naučila, i da sam do sada u mom poslu mnogo toga primenila, podigla sam naš biznis na mnogo viši nivo, što se odražava u konkretnim rezultatima.

 

Ali jedna stvar koja je od tada drugačija prošla mi je kroz glavu i kroz srce, a to je moja senzibilnost. Na nekom nivou znala sam da sam senzibilna i mnogo sam radila na tome, ali od kada sam došla iz Palm Beach-a nešto je drugačije. Kada sam za vikend naletela na to i počela da istražujem, nešto mi je kliknulo. Shvatila sam da je taj deo mene, koji sam potiskivala u sebi ceo svoj život, u stvari upravo ono mesto odakle potiče moja čarolija. Potiskujući svoju senzibilnost ja postajem agresivna, što nisam ja. A moja senzibilnost je u stvari mesto gde je sva moja radost, moj mir, moja ljubav, moja mudrost, moje autentično ja.

 

Moj najveći dar zapravo dolazi kroz moju senzibilnost. Bez toga ja nisam JA.

 

Bez te senzibilnosti ja nisam povezana sa izvorom, niti sa mojim bližnjima, niti sa saradnicima, niti sa polaznicima, niti sa vama, mojim pratiocima. Bez toga ne mogu da radim ono što je moja svrha ovde, na ovom svetu. Odjednom sam shvatila da je to u stvari neverovatan dar i da treba da ga prigrlim, da slavim i da radikalno prihvatim deo sebe koji sam potiskivala, skrivala, koji sam osuđivala i koga sam se stidela ceo svoj život. Kada sam zatvorila oči i počela da dišem u tu svoju razotkrivenu istinu, osetila sam kako se otvara prostor oko mog srca dok prihvatam svoju senzibilnost na sasvim novom nivou.

 

U tom trenutku sam sebi dala dozvolu da budem to što jesam, da budem senzibilna i da to ne sputavam. Zato sam sa velikim iščekivanjem otišla na edukaciju u Amsterdam, željna da otkrijem šta sve mogu da naučim i kako mogu da napredujem sa ovog, sada sasvim novog mesta za mene. Još više sam se radovala predstojećoj edukaciji, jer sam verovala da ću biti još otvorenija za učenje i sve njene blagodeti. Tako je i bilo, mnogo sam naučila i mnogo mi je značilo… A o tome ću u sledećem tekstu, moram malo da sredim utiske, ali ću ih onda rado podeliti sa vama, jer uvek je uzbudljivo kada se duh uzdigne na novi nivo…

 

Pozivam vas da barem na momenat prestanete da verujete da je pogrešno biti senzibilna osoba, da dozvolite sebi da budete osetljivi, i da dozvolite sebi snažne emocije, bilo da ste muškog ili ženskog roda, potpuno je svejedno. Dozvolimo sebi da budemo ono što smo oduvek bili i što treba da budemo: senzibilni i dobri ljudi.

 

Šaljem vam ljubav i prihvatanje od srca ❤️
Slavica